A kávé legendája

A kávé eredete a múlt homályába vész, de a legendák sejtetni engedik, hogy a kávéfogyasztás története több mint 2000 éves. A legendák nagy része a Közel-Keletről származik.

Az egyik történet szerint: „Ali ben Omar elindult Mekkába, hogy részt vegyen a Korán által előírt zarándoklaton. Útja során megpihent Mokhában, ahol imádkozásával több, pestisben szenvedő beteget is meggyógyított.

A mokhai király – kinek lánya szintén pestisben szenvedett – magához hívatta Omart. A zarándok meggyógyította a lányt, jó tettéért cserébe pedig szerette volna nőül kérni. A király hirtelen haragra gerjedve száműzte a zarándokot a sivatagba. Omar a sivatagban gyalogolva, imádkozás közben talált egy fát, egy éneklő madárral. A fának csillogó levelei, sok fehér virága és érett bogyói voltak. Éhes volt, hát megkóstolta a gyümölcsöket, majd felfrissülve folytatta útját, zsebében a bogyókkal. Este megfőzte a maradék gyümölcsöt, amitől felfrissültnek és élénknek érezte magát. Így készült el az első kávé.”

Egy másik legenda szerint: „Kaffában egy pásztor észrevette, hogy kecskenyája az éjszaka során nyugtalanul mozgolódik pihenés helyett. Tanácsot kért a szerzetesektől, akik a legelőre érve észrevették, hogy a kecskék egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal teli fáról lakmároznak bogyókat. Megkóstolták hát a gyümölcsöt, amit finomnak találtak, így elvitték a kolostorba. Éjszaka megfőzték a begyűjtött bogyókat, hogy éhségüket csillapítsák, majd azt tapasztalták, hogy az esti imádság során a mindennapos fáradtság helyett felfrissültek. Gyorsan bele is szerettek, hiszen hirtelen sokkal könnyebb volt végigimádkozni az éjszakát.”

A legendák igazságtartalma máig tisztázatlan, annyi azonban bizonyos: 2000 év elég volt, hogy a kávézás élvezete a világ egtávolabbi sarkába is eljusson.

Előző cikk Következő cikk

Mizo Coffee Selection

A Mizo Coffee Selection kávéitalcsalád minden tagját arra terveztük, hogy magaddal vihesd a kávézás élményét.

Termékek