A kávé történelme, mi is az a kávé?

A kávé hazájának Etiópiát tekintjük, de a kutatások szerint tudatos, ültetvényeken való termesztése és fogyasztása először Jemenben valósult meg, a XV. században.

Az első, kávéval megrakott hajó 1570-ben futott be Velence kikötőjébe. Kilenc évvel később, 1579-ben pedig már egy Behram nevű török kereskedő Budára is szállított belőle, ahol kezdetben csak kávékimérőkben volt elérhető az ital, és kizárólag törökök részére.A kávé szó először Zrínyi Miklós 1645-ös Szigeti veszedelem című eposzában jelenik meg.

„Vánkosokra ketten ottan leülének,
Egymás közt sok dologról beszélgetének.
Kávét kicsin fincsánból hörpörgetének.
Osztán az után vacsorát is evének.”

Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem, Harmadik ének

A kávézás kultusza a XVIII. századra olyan méreteket öltött Magyarországon, hogy sorban nyíltak a kávéházak, melyek hamar társasági és kulturális helyekké váltak. A XIX. századra megalakult a Pesti Polgári Kávéfőző Társaság, a budapesti kávéházak listája 1912-ben 322 helyet tartalmazott.

A kávéházak az azóta eltelt 100 évben sokat változtak, a kávé és a kávézás népszerűsége azonban töretlen Magyarországon. A Mizo Coffee Selection pedig gondoskodik róla, hogy magaddal vihesd a kávézás élményét.

Előző cikk Következő cikk

Mizo Coffee Selection

A Mizo Coffee Selection kávéitalcsalád minden tagját arra terveztük, hogy magaddal vihesd a kávézás élményét.

Termékek