Desszertek

Aszalt cseresznyés rizsfelfújt vaníliaöntettel

Készítette

 

Hozzávalók

 

20 dkg
arborio rizs
7,5 dl
Mizo laktózmentes tej
egy csipet
1 teáskanál
vaníliás cukor
8 dkg
porcukor
5 dkg
Mizo laktózmentes vaj
2 egész
tójás
5 dkg
aszalt fekete cseresznye

a formához

1 evőkanál
Mizo laktózmentes vaj
2 evőkanál
rizsliszt

az öntethez

1 db
tojássárgája
1 evőkanál
étkezési keményítő
1 púpozott evőkanál
cukor
1 kávéskanál
vaníliás cukor
5 dl
Mizo laktózmentes tej

a tálaláshoz

ízlés szerint
porcukor

Elkészítés

 

A rizst váltott vízben többször megmossuk, szűrőben hagyjuk lecsepegni. Forrásban lévő vízbe tesszük, 2 percig főzzük, leszűrjük. A tejet felforraljuk, ízesítjük a sóval és a vaníliás cukorral, majd kis lángon puhára főzzük benne a rizst. A tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot, a vajat, az enyhén felvert tojást és a cseresznyét. A masszát vajjal kikent, rizsliszttel beszórt kuglófformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd késsel körben meglazítjuk, és tálra borítjuk a felfújtat.
Amíg hűl, elkészítjük az öntetet. A tojássárgáját lábasban, kézi habverővel alaposan eldolgozzuk a keményítővel és a kétféle cukorral, majd hozzáöntjük a tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, de nem forraljuk fel.
A kihűlt felfújtat porcukorral meghintve, a vaníliamártással körülöntve tálaljuk.