Desszertek

Csokoládés-tejszínes áfonyatorta

Készítette
Bánhidi Eszter
Szeged 

Hozzávalók

24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához 

20 dkg
liszt
2,5 dkg
kakaópor
2,5 dkg
cukor

a forma kenéséhez:

17,5 dkg
Mizo teavaj
1
tojássárgája
1 csipet
4 dl
Mizo főzőtejszín (20%-os)
5 dkg
cukor
30 dkg
étcsokoládé
2
tojás

az áfonyaszószhoz

15 dkg
áfonya
2 evőkanál
cukor
2 evőkanál
eperlekvár

a díszítéshez

ízlés szerint
áfonyaszemek

Elkészítés

 

A tésztához a lisztet, a kakaóport, a sót és a cukrot összekeverjük, majd gyors, határozott mozdulatokkal beledolgozzuk a hideg, felkockázott vajat, végül a tojássárgájával együtt összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva 20 percig hűtőben pihentetjük. Kinyújtjuk, és a kivajazott tortaformába fektetjük úgy, hogy pereme is legyen. A tetejére sütőpapírt teszünk, erre 2-3 marék babot vagy lencsét szórunk, hogy a torta ne púposodjon fel. 200 fokra előmelegített sütőben előbb 15 percig, majd a papírt és a nehezéket eltávolítva további 5 percig sütjük a tésztát. Ha elkészült, hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt a cukorral lábosban, közepes lángon felmelegítjük, majd belevegyítjük a csokoládét. Addig kevergetjük, amíg az fel nem olvad. Ezután a tűzről lehúzzuk, és beledolgozzuk a felvert tojást is.
Az áfonyaszósz összetevőit kb. 5 perc alatt, közepes lángon összefőzzük, majd kihűtjük. A 2/3 részét a tésztára kenjük, erre öntjük a csokoládés krémet. 180 fokon további 20 percig sütjük a tortát. Kihűlés után néhány órát hűtőben pihentetjük.
Szeletekre vágva, a maradék áfonyaszósszal leöntve, áfonyaszemekkel díszítve tálaljuk.