Főételek

Faszénen grillezett lazac újhagymás besamelmártással

Készítette
Pere Gabriella
Budapest 

Hozzávalók

17 × 25 cm-es jénai vagy kerámiatálhoz 

2 szelet
bőrös, friss vagy előreízesített lazac
1 csomag
újhagyma
7 dkg
Mizo vaj
2
púpozott evőkanál liszt
3-4 dl
Mizo tej (2,8%-os)
1 teáskanál
1 teáskanál
frissen őrölt színes bors
1/2 teáskanál
őrölt szerecsendió
1 evőkanál
olívaolaj
10 dkg
Mizo Bácskai gyúrt sajt reszelve

Elkészítés

 

A friss lazacot sózzuk, borsozzuk, és hűtőben 1/2 órát állni hagyjuk. (Előreízesített változat esetén ez a mozzanat kimarad, egyből használhatjuk.) Faszénen grillezzük, mindkét oldalát kb. 20 percig sütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a köretet. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Közben a tejet meglangyosítjuk, és lassan, gyors keverés mellett a rántáshoz vegyítjük. A mártást pudingsűrűségűre főzzük. (Ha a fakanalat megfordítjuk, és végighúzzuk rajta az ujjunkat, akkor a mártásnak középen nem szabad összefolynia.) Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd lehúzzuk a tűzről.
A jénai vagy kerámiatálat kiolajozzuk, az újhagymát kettévágjuk, az edény aljára fektetjük, majd ráöntjük a besamelmártást. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. A grillezett lazaccal tálaljuk.