Desszertek

Kakaós kalácsvirág

Készítette
Mucsi Anita
 

Hozzávalók

 

a tésztához:

50 dkg
liszt
8 dkg
cukor
8 dkg
Mizo laktózmentes teavaj
1 db
tojás
2 dl
Mizo laktózmentes tej (1,5%-os)
1 csomag
szárított élesztő (7 g)
1 csipet

a kakaós töltelékhez:

4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál
cukor
1 csomag
vaníliás cukor (10 g)

a kenéshez: továbbá:

kevés
Mizo laktózmentes tej (1,5%-os)
ízlés szerint
porcukor

Elkészítés

 

A töltelékhez a kakaóport a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük.
A tésztához az élesztőt 1 csipet cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a tojást, a sót, az olvasztott vajat, a cukrot, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, átgyúrjuk, majd letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Lisztezett felületen ismét átgyúrjuk, és elfelezzük.
Az egyik cipót kör alakúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd a tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, és jó vastagon megszórjuk a cukros kakaóval. A második cipót is kör alakúra nyújtjuk, és a cukros-kakaós alapra tesszük. A kör közepébe egy kis poharat nyomunk, és​ ​a tésztát​ ​16 egyenlő részre osztjuk. 2 egymás melletti cikkelyt felhajtunk, majd a jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra tekerjük (mindkettőt kétszer). A végeknél a tésztát kissé összecsípjük. Ezt párosával minden cikkellyel megismételjük, így összesen 8 párat kapunk.
A kalácsvirág tetejét tejjel lekenjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtve, porcukorral megszórva tálaljuk.