Főételek

Kapros tökfőzelék csilis sült oldalassal

Készítette
Pere Gabriella
Budapest 

Hozzávalók

 

a főzelékhez:

50 dkg
gyalult tök
1
kisebb hagyma
kis csokor
kapor
ízlés szerint
olaj
ízlés szerint
ecet
2 evőkanál
liszt
1 dl
Mizo tej (2,8%-os) + kevés a dinszteléshez
1 dl
Mizo tejföl (20%-os) + kevés a dinszteléshez
ízlés szerint
ízlés szerint
cukor

az oldalashoz:

1 kg
sertésoldalas
ízlés szerint
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors
8 gerezd
fokhagyma
1
vékony karikákra szelt csilipaprika
2 evőkanál
szőlőmagolaj
1 teáskanál
füstölt, őrölt pirospaprika

Elkészítés

 

A főzelékhez a hagymát és a kaprot egészen apróra vágjuk. A gyalult tököt megmossuk, majd kifacsarjuk belőle a nedvességet. A kapor 2/3 részét a hagymával kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 1/2-1/2 evőkanál sót és ecetet, végül beletesszük a tököt. Némi tejet és tejfölt vegyítünk hozzá, majd pár percig dinszteljük (ügyeljünk rá, hogy le ne égjen). Ezután felengedjük annyi vízzel és tejjel, hogy a zöldséget ellepje, és jól átforgatjuk. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük, közben többször megkeverjük. A negyedóra letelte után hozzáadjuk a maradék kaprot is. Végül a tejfölt, a tejet meg a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a főzeléket. Ha szükséges, utánízesítjük.
Az oldalashoz a húst a csontok között 2 pálcás darabokra vágjuk, alaposan sózzuk, borsozzuk. Sütőzacskóba, majd tepsibe rakjuk, és a fokhagymagerezdeket félbevágva a húsdarabok közé szórjuk. 180 fokra melegített sütőben 70-90 perc alatt puhára sütjük.
Közben a szőlőmagolajat a pirospaprikával és a csilivel összekeverjük, állni hagyjuk.
Ha elkészült az étel, a főzeléket tányérba merjük, sült oldalast halmozunk rá, és meglocsoljuk a csilis olajjal.