Desszertek

Mascarponés csokoládéfagylalt sós karamellás öntettel

Készítette
Bánhidi Eszter
Szeged 

Hozzávalók

4 személyre 

a fagylalthoz

15 dkg
Mizo mascarpone
3 dl
Mizo tej (1,5%-os)
2 dl
Mizo főzőtejszín (20%-os)
3 dkg
étcsokoládé
5 evőkanál
holland kakaópor
10 dkg
cukor
4
tojássárgája

az öntethez

20 dkg
cukor
10 dkg
Mizo márkázott vaj
2 dl
Mizo főzőtejszín (20%-os)
1/2 kávéskanál

Elkészítés

 

A tojások sárgáját a cukorral habverővel krémesre verjük. A tejet a tejszínnel lábasban megmelegítjük, és mielőtt felforrna, hozzáadjuk a kakaóport meg a csokoládét. Addig keverjük, amíg utóbbi fel nem olvad. Egy merőkanálnyit merünk belőle a cukros tojáshoz, alaposan és gyorsan elvegyítjük, majd a keveréket a lábasba öntjük. Kb. 5 percig állandóan kavargatva besűrítjük a fagylaltalapot. Ezután levesszük a tűzről, és beleforgatjuk a mascarponét. A masszát lapos műanyag tálba öntjük, hagyjuk kihűlni, majd fagyasztóba tesszük. Óránként botmixerrel alaposan átkeverjük (ezt ötször megismételjük).
Az öntethez a cukrot magas falú lábasban kis lángon melegíteni kezdjük, de nem kavarjuk meg. Ha már teljesen folyékony, és szép barna színű, hozzáadjuk a felkockázott vajat és a sót. Amikor ez is felolvadt, lehúzzuk a tűzről. A tejszínt felmelegítjük, a cukros keverékhez forgatjuk, majd jól elkeverjük.
A fagylaltot az öntettel tálaljuk.
 
Tipp: ha marad karamellöntet, hűtőben egy hétig eláll. Felhasználható palacsintákhoz vagy egy újabb adag fagylalthoz.