Sós sütemények

Vajas grissini krémsajtos-cukkinis mártogatóssal

Készítette
Bánhidi Eszter
Szeged 

Hozzávalók

4 személyre 

a grissinihez (16 db-hoz)

2,5 dkg
friss élesztő
1 dl
Mizo tej (2,8%-os)
1 teáskanál
cukor
2 dl
langyos víz
2 evőkanál
cukor
3 evőkanál
olvasztott Mizo teavaj
2 teáskanál
50 dkg
liszt

a tetejére

1
felvert tojás
10 dkg
Mizo trappista sajt reszelve
ízlés szerint
szezámmag
ízlés szerint
őrölt pirospaprika
ízlés szerint
morzsolt oregánó
ízlés szerint
fokhagymapor

a mártogatóshoz

2 kisebb
zsenge cukkini
3 evőkanál
szezámmag
1 gerezd
fokhagyma
5 dkg
natúr Mizo vajkrém
1 evőkanál
olaj
1 csipet
ízlés szerint
morzsolt oregánó
ízlés szerint
fekete bors
ízlés szerint
olívaolaj

Elkészítés

 

A grissinihez az élesztőt a tejjel és az 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk, 10 percig állni hagyjuk. A vizet, a vajat, a cukrot és a sótösszevegyítjük, beleforgatjuk az élesztős keveréket, majd több részletben, folyamatos keverés mellett beledolgozzuk a lisztet is. Ha a tészta összeállt, alaposan átgyúrjuk, majd lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután ismét átgyúrjuk, és 16 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből kb. 15 cm hosszú rudat sodrunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 1 órát letakarva pihentetjük. A grissinik tetejét megkenjük a tojással, sajtot szórunk rájuk, és ízlés szerint fűszerezzük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A mártogatóshoz a szezámmagot száraz serpenyőben, folyamatos keverés mellett, közepes lángon kb. 5 perc alatt megpirítjuk, majd mozsárban finomra törjük. A cukkinikat – sózás nélkül  – ujjnyi vastag karikákra vágjuk, és kevés olajon, nagy lángon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A mártogatós valamennyi összetevőjét krémesre turmixoljuk. A végén beleforgatjuk a vajkrémet.
Tálaláskor a kis tálkákba kanalazott cukkinikrémre frissen őrölt borsot szórunk, kevés olívaolajat csepegtetünk rájuk, és a grissinivel kínáljuk.
 
Tipp: kétféle ízesítésű grissinit is készíthetünk egyidejűleg úgy, hogy az egyik tetejére pirospaprikát és szezámmagot, a másikra pedig zöld fűszereket és fokhagymaport szórunk. A tésztarudacskák jól záródó üvegben tárolva napokig ropogósak maradnak.