
Desszertek
Skót krémes

Összetevők
30 dkg
liszt
6 dkg
Mizo vaj
5 dkg
porcukor
1 db
tojás
1 csomag
sütőpor (12 g)
1,2-1,5 dl
Mizo tej (2,8%-os)
3 db
tojás
25 dkg
porcukor
2 evőkanál
vaníliás cukor
10 dkg
liszt
11,5 dl
Mizo tej (2,8%-os)
ízlés szerint
csokoládé
ízlés szerint
Mizo vaj vagy olaj
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,
?és ?a többi hozzávalóval összedolgozzuk (a tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk). 3 részre osztjuk, mindet tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőlemez lisztezett hátán 180 fokon aranybarnára sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral, a liszttel és kevés tejjel habverővel csomómentesre dolgozzuk, majd folytonos keverés mellett a maradék tejhez adjuk, sűrűre főzzük, és levesszük a tűzről. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. Még forrón megtöltjük vele a tésztalapokat, majd az egészet langyosra hűtjük.
Az összetördelt csokoládét gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal, és a sütemény tetején egyenletesen eloszlatjuk. Legalább néhány órát, de még jobb, ha 1 éjszakát pihentetjük. Szeletekre vágva tálaljuk.