Desszertek

Áfonyás vargabéles citromszósszal, gurulósmálna-koronával

Készítette
Pere Gabriella
 

Hozzávalók

a vargabéleshez: 

10 dkg
cérnametélt
ízlés szerint
2 nagyobb
tojás
10 dkg
cukor
1,5 dl
Mizo tejföl (20%-os)
25 dkg
Mizo túró
1/2 db
citrom reszelt héja
10 dkg
vörös áfonya
6 db
réteslap
6–8 dkg
Mizo teavaj
szükség szerint
Mizo teavaj
2 db
tojás
2 db
citrom reszelt héja és kifacsart leve
13,5 dkg
cukor
2 evőkanál
Mizo teavaj
2 db
lime kifacsart leve
ízlés szerint
fagyasztott málna

Elkészítés

 

A cérnametéltet enyhén sós, lobogva forró vízben 2 perc alatt megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a tejfölt, a túrót, a citromhéjat, a tésztát, végül az áfonyát. Óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
1 réteslapot kiterítünk, vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk további 2 lapot, mindegyiket vajazzuk. 4 részre vágjuk (4 négyzetet kell kapnunk), és kibéleljük velük a muffintepsi mélyedéseit. A másik 3 lappal ugyanígy járunk el. A tésztakosárkákba adagoljuk a tölteléket, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Közben a szószhoz a tojást, a citromlevet és a cukrot habverővel egyneművé keverjük. Lassan forró víz gőze felett állandóan kevergetve besűrítjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojás. A gőzről levéve hozzáadjuk a citromhéjat és a vajat. Hagyjuk kihűlni, végül beleforgatjuk a lime-levet. A vargabélest néhány szem fagyasztott málnával díszítjük, a citromszósszal kínáljuk.