Főételek

Bakonyi sertésragu

Készítette
Balog Brigitta
 

Hozzávalók

a raguhoz: 

50 dkg
sertéscomb vagy -lapocka
szükség szerint
olaj
ízlés szerint
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors
20 dkg
húsos, füstölt szalonna
1 db
vöröshagyma
1db
paprika
1 db
paradicsom
20 dkg
csiperkegomba
ízlés szerint
őrölt pirospaprika
2 dl
Mizo tejföl (20%-os)
1 dl
Mizo főzőtejszín (20%-os)
2 evőkanál
liszt
ízlés szerint
főtt tészta vagy galuska

Elkészítés

 

A húst kockákra vágjuk, az olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, és fedő alatt félpuhára pároljuk.
A szalonnát apró csíkokra szeljük, zsírjára sütjük. Közben a megpucolt vöröshagymát finomra vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsommal és a gombával együtt felszeleteljük. A szalonna zsírján a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, a paprikát és a paradicsomot, meghintjük pirospaprikával. Felöntjük kb. 1 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk. Beletesszük a félig megpuhult húst a levével együtt, és takaréklángon tovább főzzük. Ha készre puhult, behabarjuk: a tejfölt, a tejszínt és a lisztet csomómentesre keverjük, óvatosan a raguhoz öntjük, és összeforraljuk. Főtt tésztával vagy galuskával tálaljuk.