Leves

Betyárleves

Készítette
Szabó Szilvia
 

Hozzávalók

 

mogyorónyi
Mizo teavaj
3 dkg
füstölt szalonna
1 db
vöröshagyma
ízlés szerint
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors
25 dkg
sertéscomb
1 db
tv paprika
1 kisebb
paradicsom
1 evőkanál
őrölt pirospaprika
ízlés szerint
sárgarépa
ízlés szerint
fehérrépa
10 dkg
gomba
ízlés szerint
petrezselyemzöld
1 dl
Mizo tejföl 20%
1 csapott evőkanál
liszt
ízlés szerint
aprított kapor

A csipetkéhez

1 db
tojás
10 dkg
liszt
ízlés szerint

Elkészítés

 

A vajon kiolvasztjuk az apróra kockázott szalonnát, majd rádobjuk a megpucolt, felaprított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük és fehéredésig pirítjuk az apró kockákra vágott húst. Hozzáadjuk a szintén apróra darabolt paprikát, paradicsomot, majd addig sütjük, amíg levet nem eresztenek. A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük 1–2 dl vízzel. Visszatesszük főni, hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott sárga- és fehérrépát, a szeletekre vágott gombát és az aprított petrezselyemzöldet. Felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Ha szükséges, utánaízesítjük. A csipetkéhez összegyúrjuk a tojást a liszttel, sóval, és a levesbe csipkedjük. Addig főzzük, amíg a tészta fel nem jön a leves tetejére.
A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, szedünk hozzá a leves levéből, elkeverjük, és az egészet a leveshez adjuk. Kaporral megszórjuk, pár percig forraljuk, és tálaljuk.