Sós sütemények

Borzas pogácsa

Készítette
Kresz Edina
 

Hozzávalók

 

a tésztához:

1/2 dl
langyos Mizo tej (2,8%-os)
1 csipet
cukor
1 dkg
friss élesztő
40 dkg
liszt
1 db
tojássárgája
3 evőkanál
Mizo tejföl (20%-os)
25 dkg
margarin
2 kávéskanál

A tetejére:

1 db
tojássárgája
ízlés szerint
Mizo trappista sajt

A krémhez:

1 dl
Mizo tejföl (20%-os)
1 db
tojássárgája
1 kávéskanál
liszt
1 kávéskanál
1 csipet
őrölt pirospaprika
6 dkg
Mizo trappista sajt
10 dkg
puha Mizo teavaj

A forgatáshoz:

Elkészítés

 

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, és 1 órát pihentetjük. 1/2-1 cm vékonyra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejét megkenjük az elhabart tojássárgájával, a felét megszórjuk reszelt sajttal (ezek kerülnek majd felülre). Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A tejfölt, a tojássárgáját és a lisztet összekeverjük, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Fűszerezzük a sóval és a pirospaprikával, majd beleolvasztjuk a reszelt sajtot, és miután kihűlt, habverővel belevegyítjük a vajat.
A kihűlt, „sima” pogácsákat megkenjük a krémmel úgy, hogy a szélükre is jusson. Rájuk illesztjük a sajttal szórt pogácsákat, végül mindet meghempergetjük a reszelt sajtban.