Sós sütemények

Burek

Készítette
Zsikó Beáta
 

Hozzávalók

 

45 dkg
Mizo túró
15 dkg
Mizo tejföl (20%-os)
4 db
tojás
ízlés szerint
1 csomag
burek tészta vagy réteslap
10 dkg
Mizo trappista sajt
1 dl
Mizo tej (2,8%-os)
2–3 evőkanál
olaj + kevés a kenéshez

Elkészítés

 

A túrót villával áttörjük, belekeverjük a tejfölt és a tojássárgáját, sózzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a túrós masszába forgatjuk.
A réteslapokat egyenként megkenjük olajjal. A tepsibe kevés túrós masszát kenünk, összegyűrve rárakunk 1 sor tésztát, ismét túrós massza, majd reszelt sajt következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta és a töltelék, a tetejére tészta kerüljön. A tejbe vegyítjük az olajat, és a burek tetejére kenjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Laktató, tartalmas leveshez (pl. bableves, raguleves, gulyásleves) illő fogás.
 
Tipp: Reggelire fogyasztva Mizo natúr joghurtot vagy Mizo kaukázusi kefirt kínálhatunk hozzá. A töltelék lehet darált húsos vagy bolognai ragu, sonka vagy akár édes túró is.