Főételek

Hamburger házilag

Készítette
Bönde Attila
 

Hozzávalók

8 db-hoz 

2 dl
Mizo tej
2 evőkanál
cukor
2,5 dkg
friss élesztő
60-65 dkg
liszt
4-5 kávéskanál
1db
tojássárgája
1 pohár
Mizo tejföl (20%-os, 150 g)
40 ml
olaj
1 db
tojás
ízlés szerint
szezámmag
1 fej
vöröshagyma
kevés
zsiradék
50 dkg
darált sertéshús
50 dkg
darált marhahús
10 dkg
reszelt Mizo zöldfűszeres grillsajt
1-2 evőkanál
szezámmag
frissen őrölt
fekete bors
1 teáskanál
ecetesuborka-lé vagy bármilyen ecet
1 pohár
Mizo tejföl (20%-os, 330g)
2 teáskanál
ketchup
3 teáskanál
majonéz
1 teáskanál
mustár
ízlés szerint
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
porcukor
szükség szerint
Mizo teavaj
ízlés szerint
fejes saláta
ízlés szerint
Mizo natúr grillszeletek grillezve
ízlés szerint
paradicsom vékony szeletekre vágva
ízlés szerint
paprika vékony szeletekre vágva
ízlés szerint
lila hagyma felkarikázva

Elkészítés

 

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a sót elvegyítjük. A tojássárgáját, a tejfölt és az olajat összekeverjük. A száraz és a nedves hozzávalókat összedolgozzuk – éppen csak ne ragadjon, és ne legyen túl kemény a tészta. Legalább 1 órát kelesztjük, majd 8 zsemlét formázunk belőle, és mindet tepsire rakjuk. Tiszta konyharuhával letakarva további 30-60 percig kelesztjük, majd lekenjük az enyhén felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-45 perc alatt készre sütjük.
A húspogácsához a megpucolt vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és kevés zsiradékon megpirítjuk. A zsiradékot leöntjük róla, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Pogácsákat formázunk belőle, és grillen mindkét oldalukat jól átsütjük.
A szósz hozzávalóit összekeverjük.
Az összeállításhoz a bucit félbevágjuk, vékonyan megkenjük vajjal, és a vajas oldalát grillen aranybarnára pirítjuk. Az alsó felére salátalevelet helyezünk, meglocsoljuk szósszal, rárakjuk a húst. Erre sajtszelet, majd paradicsom, paprika és lila hagyma kerül. Ismét meglocsoljuk szósszal, végül salátalevéllel és a buci felső felével lezárjuk.
 
Tipp: A bucikat érdemes 1 nappal az összeállítás előtt megsütni. A szósz alapanyagainál a mennyiségek ízlés szerint változtathatók.