Főételek

Hamburgermenü otthon

Készítette
Forró Éva
 

Hozzávalók

6 db-hoz 

a bagelhez:

50 dkg
liszt
1 evőkanál
cukor
1 teáskanál
1 csomag (7 g)
szárított élesztő
2 evőkanál
olaj
3 dl
langyos víz
1 evőkanál
szódabikarbóna
kb. 2 l
víz
ízlés szerint
magvak

a húspogácsához:

80 dkg
darált marhahús
1 db
hegyes, erős paprika
ízlés szerint
ízlés szerint
fekete bors

a sajtszószhoz:

10 dkg
Mizo márványsajt
2 dl (20%-os)
Mizo tejföl
1 dl
majonéz
1/2 db
citrom leve
1 db
újhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors

az összeállításhoz:

1 db
Mizo grillsajt
ízlés szerint
uborka
ízlés szerint
paprika
ízlés szerint
paradicsom

Elkészítés

 

Ha a grillezést délutánra tervezzük, akkor már reggel érdemes elkészíteni a sajtszószt. A sajtot villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a majonézt és a citromlevet, összekeverjük, majd beleforgatjuk a felkarikázott újhagymát. Fűszerezzük, és a hamburger összeállításáig hűtőbe tesszük.
A bagel száraz alapanyagait – liszt, cukor, só, élesztő – alaposan elvegyítjük, majd hozzáadjuk az olajat, a víz kb. 2/3 részét, és dagasztani kezdjük. Ha szükséges, hozzáadjuk a többi vizet is. A duplájára kelesztjük, közben felforraljuk a vizet, beletesszük a szódabikarbónát. A megkelt tésztát 6 egyforma részre osztjuk, gömbölyítjük, és a közepükbe az ujjunkkal lyukat fúrunk. A lobogva forró vízbe tesszük, és mindkét oldalukon 1-1 percig főzzük. A vízből kiemelve magvakba forgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 200 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.
A húspogácsához összetörjük a borsot, felkockázzuk a paprikát. A darált húst alaposan összekeverjük a borssal, a paprikával és sóval, majd 6 részre osztjuk, pogácsákká formázzuk, és grillen készre sütjük.
A grillsajtot is megsütjük, a zöldségeket felszeleteljük.
Az összeállításhoz a bagelt kettévágjuk, mindkét felét megkenjük szósszal, beletesszük a húspogácsát és néhány uborkakarikát. A grillezett sajttal és zöldségekkel tálaljuk.