Sós sütemények

Kombe - török kenyér

Készítette

 

Hozzávalók

 

a tésztához:

1 dl
langyos víz
1 teáskanál
cukor
2,5 dkg
friss élesztő
60 dkg
liszt
1 kávéskanál
3,5 dl
Mizo tej (2,8%-os)

A kenéshez:

10 dkg
Mizo vaj
5 evőkanál
olaj

A töltelékhez:

1 pohár
Mizo tejföl (20%-os 330g-os)
1 kisebb
lila hagyma
10 dkg
kolzsvári szalonna
5 dkg
Mizo trappista sajt
10 dkg
gépsonka

A tetejére:

1 db
tojás
1 marék
magkeverék

Elkészítés

 

A langyos vízben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a felfutott élesztőt és a tejet, majd az egészet alaposan összegyúrjuk.
A vajat megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, félretesszük.
A töltelék hozzávalóit – a hagymát, a szalonnát, a sajtot és a sonkát – apróra vágjuk, és a tejfölbe forgatjuk.
A tésztát 3 egyforma részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével. Kinyújtjuk a második lapot – ugyanakkorára, mint az elsőt – és az első lapra fektetjük. Ráhalmozzuk a tölteléket, egyenletesen elkenjük rajta. Befedjük a harmadik kinyújtott lappal, megkenjük a maradék vaj-olaj keverékkel.
A tésztát mindkét oldalról behajtjuk a közepéig. Felülről és alulról is a közepéig hajtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy alulra kerüljön a hajtott rész (a deszkával együtt a tepsibe fordítjuk). Éles késsel több helyen bevágjuk, és 1 órát meleg helyen kelesztjük. Végül megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a magkeverékkel. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.