Sós sütemények

Medvehagymás pogácsa

Készítette
Schaffer Tamás
 

Hozzávalók

 

a tésztához:

1 csipet
cukor
1,5 dl
Mizo tej 2,8% (langyos)
2,5 dkg
friss élesztő
50 dkg
liszt
25 dkg
Mizo márkázott vaj
1 púpozott evőkanál
1 db
tojás
19 dkg
Mizo tejföl 20%

a rétegezéshez:

7,5 dkg
Mizo márkázott vaj, puha
1 csokor / szárított is lehet/
medvehagyma

a tetejére:

1 db
tojássárgája
ízlés szerint
Mizo trappista sajt

Elkészítés

 

A cukrot feloldjuk a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztbe morzsoljuk a vajat, majd a többi alapanyagot is hozzáadva alaposan összegyúrjuk. A lágy tésztát 1 órát hűtőben pihentetjük.
Az aprított medvehagymát összekeverjük a vajjal.
A tésztát lisztezett felületen 1/2 cm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a medvehagymás vaj felével, majd a felső részét a közepére hajtjuk. Megvajazzuk, ráhajtjuk az alsó részt, ezt is megkenjük. Két oldalról behajtjuk a közepéig, és félbehajtjuk. 30 percet pihentetjük, majd még kétszer megismételjük a nyújtást, hajtogatást, pihentetést. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 200 fokos sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük.