Főételek

Sajtos-tejfölös lángos

Készítette
Zavaros Petra
 

Hozzávalók

 

2,5 dkg
friss élesztő
2,5 dl
Mizo tej (2,8%-os)
1 csipet
cukor
1/2 kg
liszt
1 db
tojás
1 pohár
Mizo tejföl (20%-os, 150 g)
1/2 evőkanál
1 evőkanál
olaj

a formázáshoz:

szükség szerint
olaj

a tálaláshoz:

ízlés szerint
Mizo tejföl (20%-os)
ízlés szerint
ízlés szerint
Mizo trappista sajt

Elkészítés

 

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a tojást, a tejfölt, a sót, az olajat, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. Alaposan kidolgozzuk és meggyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük. Olajos kézzel gombócokat formázunk, és mindet olajozott tálcára sorakoztatjuk. Kézzel ízlés szerinti vastagságúra formázzuk és bő, forró olajban kisütjük a lángost.
Tejföllel megkenve, megsózva és reszelt sajttal bőven meghintve fogyasztjuk.