Sós sütemények

Sós perec

Készítette
Zavaros Petra
 

Hozzávalók

 

a tésztához:

1 teáskanál
cukor
3 dl (langyos)
Mizo tej (2,8%-os)
2,5 dkg
friss élesztő
50 dkg
liszt
2 teáskanál
10 dkg
olvasztott Mizo teavaj

a mázhoz:

3 evőkanál
liszt
1 teáskanál

Elkészítés

 

A cukrot feloldjuk a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet összeforgatjuk a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és a vajat. Összegyúrjuk, és letakarva 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztából kisebb golyókat készítünk, mindet hosszú rúddá sodorjuk, és pereccé formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd előmelegített, 190 fokos sütőben megsütjük.
A mázhoz összekeverjük a lisztet és a sót, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen. A pirosra sült perecekre öntjük, és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a máz rádermed.