Főételek

Tejfölben pácolt csirkemell sajtos-tejfölös reszelt burgonyával

Készítette

 

Hozzávalók

 

1 kg
csirkemellfilé

A páchoz:

3 db
tojás
1 pohár
Mizo tejföl (20%-os, 150 g)
1 gerezd
fokhagyma
1 evőkanál
fűszerpaprika
2 teáskanál
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors

A sütéshez:

20 dkg
liszt
szükség szerint
olaj

A körethez:

1 kg
burgonya
ízlés szerint
1 db
vöröshagyma
10 dkg
Mizo trappista sajt
1 pohár
Mizo tejföl (20%-os, 150 g)

A sütőformához

szükség szerint
Mizo vaj

Elkészítés

 

A sütést megelőző este a csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt fokhagymát, ízesítjük fűszerpaprikával, sóval, borssal. Beleforgatjuk a húst, és fóliával letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk. Tűzálló tálat kivajazunk, a burgonya 1/3-át belereszeljük, megsózzuk. Rákarikázzuk a megpucolt hagyma felét, rászórjuk a reszelt sajt felét. Ismét burgonya, hagyma és sajt következik, majd a tetejére reszeljük a maradék burgonyát, és leöntjük a tejföllel. Előmelegített, 180 fokos sütőben pirulásig sütjük.
A húst lecsepegtetjük. Mindkét oldalát megforgatjuk a lisztben, és forró olajban aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot.
A sült húst a sült burgonyával tálaljuk.