Előételek

Túrós, füstölt sajtos fokhagymás lepény

Készítette

 

Hozzávalók

12 db-hoz, 2,5 dl-es bögrével mérve 

a tésztához:

1 bögre
Mizo kaukázusi kefir
1/2 teáskanál
cukor
1/2 teáskanál
szódabikarbóna
1/2 teáskanál
ecet
1/2 teáskanál
2,5 bögre
liszt

a nyújtáshoz:

ízlés szerint
liszt

a töltelékhez:

15 dkg
Mizo füstölt Anikó sajt
25 dkg
Mizo túró
1 pohár
Mizo tejföl (20%-os, 150 g)
2 gerezd
foghagyma
1/2 csokor
apróra vágott petrezselyemzöld

a sütéshez:

1/2 bögre
olaj vagy zsír

a tálaláshoz:

ízlés szerint
Mizo tejföl
ízlés szerint
Mizo trappista sajt reszelve
ízlés szerint
saláta

Elkészítés

 

 A kefirt a sóval, a cukorral és az ecettel elvegyített szódabikarbónával összekeverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet és csomómentesre dolgozzuk. Lisztezett felületen puha tésztává gyúrjuk, nejlonba csomagolva szoba-hőmérsékleten kb. 20 percig pihentetjük.
A sajtot lereszeljük, összekeverjük a túróval, a tejföllel, a zúzott fokhagymával és a petrezselyemmel.
A tésztát 12 részre osztjuk, minden darabból vékony, kör alakú lapot nyújtunk. A felére tölteléket teszünk, ráhajtjuk a tészta másik felét és a széleket lenyomkodjuk. Forró zsiradékban mindkét oldalát pirosra sütjük. Melegen, tejföllel megkenve, sajttal megszórva, salátával vagy magában kínáljuk.