Desszertek

Túrós kuglóf vörösboros narancsmártással

Készítette

 

Hozzávalók

1 nagy vagy 12 mini kuglófformához 

30 dkg
liszt
25 dkg
Mizo túró
20 dkg
cukor
10 dkg
olvasztott Mizo vaj
4 db
tojás
1 csomag
sütőpor
1 csomag
vaníliás cukor
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja

a kenéshez és a szóráshoz:

szükség szerint
Mizo vaj
szükség szerint
liszt

a narancsmártáshoz:

18 dkg
barna cukor
1 dl
vörösbor
1 db
vaníliarúd
ízlés szerint
étkezési keményítő
1 dl
frissen facsart narancslé

Elkészítés

 

A vajat elkeverjük a tojással, az áttört túróval, a kétféle cukorral és a citromhéjjal. Beleforgatjuk az átszitált, sütőporral, sóval elvegyített lisztet. Csomómentesre keverjük, a vajjal kikent, liszttel megszórt formába öntjük és 170 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük. (Ha mini kuglófformában készítjük, a sütési idő a felére csökken.) (Tűpróba!)
A narancsmártáshoz a cukrot karamellizáljuk, felöntjük a vörösborral és a narancslével, belekeverjük a vanília kikapart magjait és addig főzzük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután harmadára beforraljuk, ha szükséges, kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel tovább sűrítjük.