Desszertek

Zserbó

Készítette
Csernalovics Tünde
 

Hozzávalók

25×35 cm-es tepsihez 

a tésztához:

2 dkg
friss élesztő
fél teáskanál
cukor
1 dl
langyos Mizo tej (2,8%-os)
20 dkg + egy kevés a nyújtáshoz
liszt
egy csipet
25 dkg
puha Mizo teavaj
4 db
tojássárgája

a töltelékhez:

35 dkg
darált dió
25 dkg
porcukor
2 csomag (2×10 g)
vaníliás cukor
80 dkg
sárgabaracklekvár

a mázhoz:

5 evőkanál
cukrozatlan kakaópor
7,5 evőkanál
forró víz
5 evőkanál
porcukor
8 dkg
Mizo teavaj

Elkészítés

 

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk. A lisztbe szórjuk a sót, elvegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. Lemérjük, 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből cipót formázunk, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a diót elkeverjük az átszitált porcukorral és a vaníliás cukorral, 3 egyenlő részre osztjuk. A lekvárt is 3 egyforma részre adagoljuk.
Az első tésztacipót enyhén lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megkenjük 1 adag lekvárral, meghintjük 1 adag cukros dióval. A rétegezést még kétszer megismételjük. Befedjük az utolsó tésztalappal, villával több helyen megszurkáljuk, egészen a tepsiig beleszúrva. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve pár percet állni hagyjuk, majd megfordítva tiszta, „illatmentes” – nem műanyag, üveg, stb. – deszkára borítjuk. Eltávolítjuk a sütőpapírt, így hagyjuk teljesen kihűlni.
A máz hozzávalóit forró vízgőz felett összemelegítjük, és a süteményre simítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.