Desszertek

KLASSZIKUS ZSERBÓ, AMIVEL ELKÁPRÁZTATHATSZ MINDEN VENDÉGET

Készítette:
Mizo

Összetevők


1,5 dl
Mizo tej
5 dkg
cukor
1,5 dkg
élesztő
50 dkg
liszt
15 dkg
Mizo vaj
1 csipet
2 db
tojássárgája

A töltelékhez:

25 dkg
darált sió
20 dkg
porcukor
2 dkg
vaníliás cukor
75 dkg
baracklekvár

A mázhoz:

15 dkg
cukor
10 dkg
étcsokoládé
1 db
tojásfehérje

Elkészítés:

 

Amikor jól bevált karácsonyi sütikre gondolunk a zserbó biztos, hogy benne van a toplistában. Ez az ünnepi édesség rengeteg család asztalára felkerül évről évre, hiszen jól elkészítve isteni finom. Csillogtasd meg a tudásodat és villants egy igazi klasszikust az idei ünnepen.

A langyos tejet keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

A lisztben morzsoljuk el a felkockázott, hideg vajat. Adjuk hozzá a sót, a megmaradt cukrot, az élesztős keveréket, valamint a tojássárgájákat, és alaposan dolgozzuk össze a keveréket. Az így kapott tésztát szedjük három egyenlő részre, majd folpack fóliába csomagolva hagyjuk kelni egy órán keresztül.

A töltelékhez keverjük össze a darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukort. Szükség esetén keverjük simára a lekvárt.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a megkelt tésztákat kb. 30x40 cm-es lapokká. Egy tésztalapon osszuk el a lekvárt, egy másikon a diós tölteléket, helyezzük őket egymásra, ezután tegyük rá az utolsó lapot.

Tepsibe téve a 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig kell sütni, majd miután kivettük, hagyjuk hűlni.

A csokimázhoz először főzzünk sűrű szirupot először a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve szórjuk bele az aprított étcsokit, és kevergessük. Ha kihűlt, de még folyós, keverjünk bele fél teáskanál vizet és a villával felvert tojásfehérjét. Most simítsuk a mázt egyenletesen a süti tetejére, és hagyjuk megszilárdulni. Tálaljuk felszeletelve a kedvenc ünnepi tálunkon és biztos a siker.