Desszertek

Meggyes-mákos túrógombóc

Készítette:
Pere Gabriella
Budapest

Összetevők


45 dkg
Mizo túró
2 db
tojás
10 dkg
búzadara
egy csipet
5-10 dkg
porcukor
1 maroknyi (friss vagy befőtt is lehet)
meggy

a forgatáshoz:

ízlés szerint
darált mák
ízlés szerint
porcukor

a madártejzseléhez:

5 dl
Mizo madártejital
2-3 db
lapzselatin

a mézes-joghurtos öntethez:

10 dkg
méz
2 dl
Mizo natúr joghurt

a díszítéshez:

ízlés szerint
meggylé (a meggybefőtt leve is lehet)
ízlés szerint
étkezési kukoricakeményítő
ízlés szerint
szárított ibolyavirág (elhagyható)
ízlés szerint
citromfűlevél (elhagyható)

Elkészítés:

 

A túrógombóc hozzávalóit összedolgozzuk, és legalább 1 órát pihentetjük, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet. Ezután a masszából gombócokat formálunk, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben mindet megfőzzük, és cukrozott mákba forgatjuk.
A zseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd a 80-90 fokra melegített tejitalba forgatjuk, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Tetszőleges formába öntjük, kihűtjük, majd kis kockára vágjuk.
Az öntethez a mézet felmelegítjük, belevegyítjük a joghurtot és simára dolgozzuk.
A díszítéshez a meggylevet visszaforraljuk, némi keményítővel besűrítjük. A túrógombócot a sűrített meggylével, az öntettel, a madártejzselével és ibolyavirággal, citromfűlevéllel ízlés szerint tálaljuk.