Desszertek

Vízenkölt

Készítette:
Papné Nyerges Aranka

Összetevők


1 kis pohár
Mizo tejföl (20%)
1 evőkanál
cukor
2,5 dkg
friss élesztő
50 dkg
liszt
10 dkg
Mizo márkázott vaj
2 db
citrom
1 kávéskanál
2 db
tojás

Kenéshez Sodráshoz


cukor

Elkészítés:

 

A tejfölt meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a sót, a tojást, az élesztős tejfölt, és az egészet összedolgozzuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet vagy tejfölt.

Tiszta konyharuha vagy textilpelenka közepén elkenjük a vajat, ráhelyezzük a tésztát, majd a textilt a sarkainál fogva keresztben összecsomózzuk, vagy megkötjük madzaggal, ügyelve, hogy ne legyen szoros a kötés. Nagyobb lábasba vagy vödörbe hideg vizet töltünk, és belehelyezzük a tésztát. 1–1,5 óra alatt meg kell kelnie – akkor jó, ha feljött a víz tetejére, és megfordul. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd nagyobb rúddá formázzuk, és kb. ujjnyi szeletekre vágjuk. A deszkát vastagon megcukrozzuk, és a szeletekből kis rudakat sodrunk a cukrozott felületen úgy, hogy minél több cukor ragadjon rájuk. Mindet kifli formájúra hajtjuk, de készíthetünk kis turbánokat is: vékonyabbra sodorjuk a tésztát, elkezdünk csomót kötni belőle, az egyik végét felülről, a másikat alulról rakjuk a közepére. A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és előmelegített, 180–200 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Kihűlve kínáljuk.