
Előételek
Francia quiche

Összetevők
24 cm átmérőjű piteformához
25 dkg
liszt
15 dkg
hideg Mizo vaj
1 db
tojás
kevés
só
2 db
tojás
2 dl
Mizo főzőtejszín (20%-os)
20 dkg
Mizo túró
20 dkg
Mizo trappista sajt reszelve
1 nagy fej
vöröshagyma
kevés
olaj
ízlés szerint
húsos szalonna
ízlés szerint
zöldpaprika
ízlés szerint
sonka
ízlés szerint
brokkoli (rózsáira szedve)
ízlés szerint
csirkemell
ízlés szerint
száraz hüvelyes, kerámia sütőgolyó vagy rizs
ízlés szerint
Mizo trappista sajt reszelve
Elkészítés:
A lisztben gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat, majd a tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Fokozatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a töltelékalapot. Ehhez felverjük a tojást, majd a tejszínt, a túrót és a sajtot is belekeverjük.
A brokkolis-húsos réteghez apróra kockázzuk és kevés olajon megdinszteljük a hagymát. A kisebb kockákra darabolt szalonnát ropogósra sütjük. A felkockázott zöldpaprikával, sonkával, brokkolival és csirkemellel összeforgatjuk.
A tésztát kör alakúra, legfeljebb 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd a piteformába tesszük úgy, hogy pereme is legyen. Megszurkáljuk villával, alufóliát terítünk rá, beleöntjük a nehezéket, és 5 percig így sütjük, majd eltávolítjuk belőle a sütőgolyókat. A tésztára öntjük a tojásos alapot, és ráhalmozzuk a brokkolis-húsos keveréket. Megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Szeletelve tálaljuk.
Tipp: a quiche-t kapros-juhtúrós töltelékkel is elkészíthetjük. Ez esetben a töltelékalaphoz kis kockákra vágott Mizo Anikó sajtot, aprított kaprot és juhtúrót forgatunk. Ez kerül az elősütött tésztára, amit bőven megszórunk a lereszelt Mizo trappista sajttal, és a fent írtak szerint megsütjük.