Előételek

Francia quiche

Készítette:
Török Ildikó

Összetevők

24 cm átmérőjű piteformához

25 dkg
liszt
15 dkg
hideg Mizo vaj
1 db
tojás
kevés

a töltelékalaphoz: a brokkolis-húsos töltelékhez:

1 nagy fej
vöröshagyma
kevés
olaj
ízlés szerint
húsos szalonna
ízlés szerint
zöldpaprika
ízlés szerint
sonka
ízlés szerint
brokkoli (rózsáira szedve)
ízlés szerint
csirkemell

a vaksütéshez:

ízlés szerint
száraz hüvelyes, kerámia sütőgolyó vagy rizs

továbbá:

Elkészítés:

 

A lisztben gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat, majd a tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Fokozatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a töltelékalapot. Ehhez felverjük a tojást, majd a tejszínt, a túrót és a sajtot is belekeverjük.
A brokkolis-húsos réteghez apróra kockázzuk és kevés olajon megdinszteljük a hagymát. A kisebb kockákra darabolt szalonnát ropogósra sütjük. A felkockázott zöldpaprikával, sonkával, brokkolival és csirkemellel összeforgatjuk.
A tésztát kör alakúra, legfeljebb 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd a piteformába tesszük úgy, hogy pereme is legyen. Megszurkáljuk villával, alufóliát terítünk rá, beleöntjük a nehezéket, és 5 percig így sütjük, majd eltávolítjuk belőle a sütőgolyókat. A tésztára öntjük a tojásos alapot, és ráhalmozzuk a brokkolis-húsos keveréket. Megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Szeletelve tálaljuk.
 
Tipp: a quiche-t kapros-juhtúrós töltelékkel is elkészíthetjük. Ez esetben a töltelékalaphoz kis kockákra vágott Mizo Anikó sajtot, aprított kaprot és juhtúrót forgatunk. Ez kerül az elősütött tésztára, amit bőven megszórunk a lereszelt Mizo trappista sajttal, és a fent írtak szerint megsütjük.