Főételek
Aranygaluska
Összetevők
3 dkg
friss élesztő
1,5 dl
Mizo tej (2,8%-os)
30 dkg
liszt
3 dkg
porcukor
1 csipet
só
3 dkg
Mizo teavaj
1 db
tojás
15 dkg
darált dió
ízlés szerint
őrölt fahéj
10 dkg
cukor
olvasztott Mizo teavaj
4 db
tojás
5 dkg
cukor
8 dl
Mizo tej (2,8%-os)
1 db
vaníliarúd kikapart magjai
4 dkg
liszt
2 csomag
vaníliás cukor (2×1 dkg)
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt szép sima tésztát készítünk, 30–40 percig meleg helyen kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval galuskákat szúrunk ki belőle. Mindet olvasztott vajba mártjuk, és kivajazott, kb. 26 cm-es tortaformába rétegezzük úgy, hogy a sorokat cukros-fahéjas dióval hintjük meg. Ügyeljünk, hogy a pogácsák ne legyenek túl szorosan egymás mellett. A tetejét is meghintjük diós keverékkel. 20 percig kelesztjük, majd előmelegített, légkeveréses, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
Közben elkészítjük a sodót. A tojássárgáját a cukorral, kevés tejjel, a vaníliával és a liszttel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk, majd lassan hozzáadjuk a vaníliás tojásalapot. Csomómentesre keverjük, és megvárjuk, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve feloldjuk benne a vaníliás cukrot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal a kissé kihűlt vaníliaöntethez keverjük – ettől lesz könnyű és kissé habos állagú a sodó. A megsült tésztát a tortaformából kiemeljük, a sodóval tálaljuk.