Főételek
Hortobágyi sajtos-húsos palacsinta
Összetevők
szükség szerint
kevés olaj vagy zsír
2 nagyobb fej
vöröshagyma
2-3 gerezd
fokhagyma
ízlés szerint
só
1 db
paprika
2 db
paradicsom
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors
őrölt
kömény
őrölt
pirospaprika
1 kg
sertéshús – PICK Friss HÚS
1 tubus
Mizo tejszínes ömlesztett sajt (100 g)
4 db
tojás
7,5 dl
Mizo tej (2,8%-os, a fele ásványvíz is lehet)
20-30 dkg
liszt
ízlés szerint
só
szükség szerint
olaj
2-3 dl
Mizo tejföl (20%-os)
ízlés szerint
Mizo trappista sajt
Elkészítés:
A felhevített olajon üvegesre dinszteljük a megtisztított, apróra vágott vörös- és fokhagymát, ízesítjük sóval. Hozzáadjuk a megmosott, kisebb kockákra vágott paprikát, paradicsomot, ízesítjük borssal, köménnyel, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha elfőtte a levét, kevés vízzel pótoljuk, végül zsírjára sütjük. Meghintjük pirospaprikával, beletesszük a kockákra vágott húst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel. Fedő alatt, kis lángon készre főzzük, közben utánfűszerezzük.
A palacsinta hozzávalóiból tésztát keverünk, 2 evőkanál olajat is belevegyítünk, és a szokott módon palacsintákat sütünk.
A húst a szaftból szűrőkanállal kiemeljük – a szaftot félretesszük –, a húst ledaráljuk vagy turmixoljuk, dúsítjuk az ömlesztett sajttal. A palacsintákba töltjük, két szélüket behajtva henger alakúra tekerjük, és mindet sütőtálba sorakoztatjuk. A megmaradt pörköltszaftot a tejföllel csomómentesre keverve összeforraljuk, a palacsintákra öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.