Főételek

Kakaspörkölt tejföllel csurgatott vajas galuskával

Készítette:
Kis Brigitta

Összetevők


1
kakas
3 db
vöröshagyma
2 db
zöldpaprika
2 db
paradicsom
2 evőkanál
sertészsír
3–4 gerezd
fokhagyma
1 hegyes
erős paprika (elhagyható)
1 kávéskanál
őrölt kömény
1 evőkanál
őrölt pirospaprika
ízlés szerint
1 dl
száraz vörösbor (elhagyható)

a körethez:

20 dkg
puha Mizo vaj
4 db
tojás
20 dkg
rétesliszt
ízlés szerint
szükség szerint
Mizo tejföl (20%-os)

a tálaláshoz:


friss kenyér

savanyúság

Elkészítés:

 

A kakast megtisztítjuk, feldaraboljuk. A megpucolt vöröshagymát finomra aprítjuk, a megmosott paprikát és paradicsomot felkockázzuk. A felhevített zsíron megdinszteljük a vöröshagymát, rányomjuk a megtisztított fokhagymát. Beletesszük a kétféle paprikát, a paradicsomot, a köményt, és 8–10 percig pároljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, felöntjük vízzel. A tűzre visszatéve belerakjuk a húst, sózzuk, és legalább 3 órát pároljuk – közben ügyeljünk a víz pótlására. Amikor a kakas puhulni kezd, ráöntjük a vörösbort, és készre főzzük.

A körethez a vajat kihabosítjuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Több részletben adagolva hozzádolgozzuk a réteslisztet, közben sózzuk. Evőkanállal sós, lobogva forró vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Leszűrjük, majd amikor kissé kihűlt, tejföllel csurgatjuk. A pörköltet a tejföllel csurgatott vajas galuskával, friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

 

Tipp: a pörkölt bográcsban készítve a legfinomabb.