Főételek

Tejfölös harcsapaprikás túrós csuszával

Készítette:
Kiss Csaba

Összetevők


15 dkg
húsos, füstölt kolozsvári szalonna
2
vöröshagyma
3 dl
házi lecsó
2
gerezd fokhagyma
1 csipet
őrölt kömény
2 teáskanál
őrölt édes-nemes pirospaprika
ízlés szerint
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors
1 kg
szürkeharcsa-filé
4 evőkanál
Mizo tejföl (20%-os)

a túrós csuszához

50 dkg
fodros nagykocka tészta
ízlés szerint
450 g
Mizo túró
2 evőkanál
kacsazsír (elhagyható)

Elkészítés:

 

A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, a pörcöt kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a megpucolt, felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lecsót, a zúzott fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát, és sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, hozzáadjuk az előzőleg kifilézett, felkockázott harcsát és a tejfölt. Óvatosan keverünk rajta még egyet, de ezután már csak az edényt mozgatjuk, mert a puhuló halhús könnyen törik. Újraforrástól számítva kb. 10 perc alatt készre főzzük.

Közben a tésztát dupla mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hűtjük. Hozzáadjuk a túrót, a félretett pörcöt – ha túl száraznak találjuk, kevés olvasztott kacsazsírt csorgatunk rá –, és összekeverjük. A harcsapaprikást a túrós csuszával tálaljuk.

Tipp: a paprikás bográcsban készítve még finomabb, a szabad tűzön főzve plusz íze lesz az ételnek.