Reggeli
Laktózmentes kalács sok maggal és aszalt gyümölccsel
Összetevők
50 dkg
liszt
1 tk
só
2,5 dl
Mizo laktózmetes tej (langyos)
5 dkg
porcukor
2,5 dkg
friss élesztő
3 db
tojássárgája
1 db
citrom héja
1 csipet
vanília
10 dkg
Mizo laktózmentes vaj (puha)
10 dkg
dió vagy mandula
5 dkg
mazsola
5 dkg
aszalt sárgabarack
5 dkg
aszalt áfonya
1 db
tojás
Elkészítés:
Ezt a kalácsot ne a húsvéti sonka mellé tálald, mert a gazdag, vajas, csoda ízbombákat rejtő tésztához vaj és lekvár dukál.
A tejet melegítsük langyosra a cukorral. A lisztet vegyítsük el a sóval, ezután morzsoljuk el benne alaposan az ujjbegyeink segítségével a friss élesztőt. Adjuk hozzá a cukros tejet, a tojássárgájákat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Kezdjük összedagasztani a tésztát, ha már összeállt, több részletben dolgozzuk bele a puha vajat, a feldarabolt dióféléket és aszalványokat is. Addig dagasszuk, amíg puha, ruganyos tésztát nem kapunk.
A tésztagombócot tegyük egy lisztezett tálba, fedjük le, és meleg helyen kelesszük 45 percig.
Ebből a mennyiségből 2 közepes méretű kalácsot süthetünk.
A megkelt tésztát tegyük ki a munkalapra, vágjuk 6 egyenlő részre, mindegyikből gömbölyítsünk tésztagombócot, és hagyjuk 5-10 percig pihenni.
Egyesével sodorjunk a gombócokból hurkákat. Fonjuk meg a tésztarudakból a kalácsokat. Ha formában sütjük ki, akkor béleljük ki sütőpapírral, és tegyük bele kelni a kalácsokat. Ha nem formában sütjük ki, akkor tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután újabb 30-40 perc kelesztés következik.
Sütés előtt a tetejüket kenjük meg az elhabart tojással. Végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük pirosra őket.
Az aszalt gyümölcsöket és a magokat kedved szerint variálhatod, sőt még egy kis étcsokit is csempészhetsz bele, ha nagyon dőzsölni szeretnél.