Sós sütemények

Dédi titkos burgonyás pogácsája

Készítette:
Danyi Andrea
Szeged

Összetevők


1 teáskanál
cukor
70 ml langyos
Mizo tej (2,8%-os)
2,5 dkg
friss élesztő
41 dkg + kevés a nyújtáshoz
liszt
ízlés szerint
60 dkg
főtt, áttört burgonya
25 dkg
Mizo teavaj
1 db
tojássárgája

a tetejére:

1 db
tojás
ízlés szerint
Mizo Trappista sajt

Elkészítés:

 

A cukrot feloldjuk a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk – ha szükséges, gyúrás közben kevés lisztet még hozzádolgozhatunk. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, és először félbe-, majd jobbról és balról is középre hajtjuk, így 6 réteget kapunk. A behajtogatott tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle, és – egymáshoz nem túl közel – mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, és tetszés szerint reszelt sajttal szórjuk. 10 percet pihentetjük a tepsiben, végül előmelegített, 190 fokos sütőben 20–30 perc alatt készre sütjük.