Sós sütemények
Gibanica
Összetevők
50 dkg
Mizo túró
5 db
tojás
2 dl
Mizo tejföl (20%)
1,5 dl
(olíva)olaj + kevés a tepsihez
1 csipet
só
1 csipet
őrölt fekete bors
2 csomag
réteslap
10 dkg
Mizo teavaj
Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, majd összedolgozzuk a felvert tojással, a tejföllel, az olajjal, a sóval és a borssal. Lágy masszát kell kapnunk.
A tepsit kiolajozzuk. Belefektetünk 1 réteslapot, a tepsi oldalára is felhajtjuk. Nagyon vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és ráfektetünk 1 újabb tésztalapot. Ezt is megvajazzuk, újabb lapot helyezünk rá. 3 réteslapot félreteszünk, a művelet végén ugyanezzel a módszerrel fedjük majd be a gibanicát. A többi tésztát nagyobb darabokra vágjuk. Egyenként mindet megforgatjuk a túrós masszában, majd lazán összegyűrve szorosan egymás mellé rendezzük a tepsiben. A tésztagombócokat leöntjük a maradék masszával, és a 3 félretett lapot vajjal megkenve a tetejére rétegezzük. Az utolsó lap szélét benyomkodjuk, és megkenjük vajjal. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk, hogy az esetlegesen keletkező lé teljesen elforrjon, a teteje pedig szép pirult legyen!