Sós sütemények

Hajtogatott kapros-túrós pogácsa

Készítette:
Török Ildikó

Összetevők

kb. 60 db-hoz

65-70 dkg
liszt
10 dkg
szoba-hőmérsékletű Mizo teavaj
1 evőkanál
3 dl
Mizo tej
1 evőkanál
cukor
2,5 dkg
friss élesztő
1 db
tojássárgája
1,5 dl
Mizo natúr joghurt

a hajtogatáshoz:

45 dkg
Mizo túró
10 dkg
szoba-hőmérsékletű Mizo vaj
1 teáskanál
ízlés szerint
aprított kapor

a nyújtáshoz:

szükség szerint
liszt

a tetejére:

1 db
tojás
5-10 dkg
szezámmag

Elkészítés:

 

A langyosra melegített tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet és a sót tálba mérjük, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a joghurtot és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Az áttört túrót összedolgozzuk a vajjal, a sóval és a kaporral.
A hajtogatáshoz a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és képzeletben 3 részre osztjuk. Egyenletesen a középső részre kanalazzuk az ízesített túró felét, majd a tészta egyik oldalát ráhajtjuk. Erre kenjük a maradék túrót, majd ráhajtjuk a tészta másik oldalát is. Óvatosan – amennyire engedi a tészta – az eredeti méretre nyújtjuk, képzeletben újra 3 részre osztjuk, és újra hajtogatjuk. 15–20 percig kelni hagyjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Szorosan kiszaggatjuk, a pogácsák tetejét az enyhén felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.