Sós sütemények

Leveles tepertős pogácsa

Készítette:
Kutor Gábor

Összetevők


1/2 teáskanál
cukor
1 dl langyos
Mizo tej (2,8%-os)
3,5 dkg
friss élesztő
60 dkg + kevés a nyújtáshoz
liszt
2 dl
Mizo tejföl (20%-os)
2 teáskanál
3–4 evőkanál
fehérbor
12 dkg puha
Mizo vaj
1 db
tojás
40 dkg
darált tepertő
ízlés szerint
ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors

a tetejére:

1 db
tojás

Elkészítés:

 

A cukrot feloldjuk a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és a felfutott élesztővel, a tejföllel, a sóval és a borral elkezdjük összeállítani a tésztát. A vaj hozzáadásával folytatjuk a gyúrást, majd amikor egyenletesen beledolgoztuk, akkor lisztezett felületen a tojással együtt szép egyneművé gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen bő 30 percet kelesztjük.

A lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük a tepertő felével. Sózzuk, borsozzuk, hajtogatjuk, és újabb 30 percet pihentetjük. Kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertővel, sózzuk, borsozzuk, hajtogatjuk, és ismét 30 percet kelesztjük.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.