
Sós sütemények
Sajtos-tejfölös pogácsa, amit megbolondíthatsz sonkával is

Összetevők
50 dkg
liszt
15 dkg
Mizo vaj (hideg)
1 ek
só
0,5 dl
Mizo tej (langyos)
1 tk
cukor
2,5 dkg
friss élesztő
15 dkg
Mizo trappista sajt
2 db
tojássárgája
10 dkg
főtt sonka felaprítva
1 db
tojás
10 dkg
Mizo trappista sajt
Elkészítés:
Ebben a pogácsában az a legjobb, hogy akár a sütést megelőző este is összeállíthatod, majd a hűtőben hagyod megkelni éjjel. Másnap már csak arra kell figyelned, hogy nyújtás előtt hagyd kicsit pihenni, felmelegedni a tésztát.
Morzsoljuk az élesztőt a langyos, cukros tejbe, és hagyjuk felfutni. Közben a tészta többi hozzávalóját tegyük egy nagy tálba. A hideg vajat a legjobb, ha nagylyukú reszelőn belereszeljük, a sajtot pedig a kisebb lyukún. Végül a felfuttatott élesztővel együtt dagasszuk meg alaposan.
A tésztagombócot tegyük egy lisztezett tálba, fedjük le, és meleg helyen kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát tegyük a lisztezett munkalapra, ezután nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és szaggassunk belőle közepes méretű pogácsákat. Ezeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg az elhabart tojással, végül pedig szórjuk meg reszelt sajttal. További 20-30 percig hagyjuk kelni.
180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 23-25 perc alatt süssük aranybarnára a pogácsákat.