Sós sütemények

Tejes kifli

Készítette:
Török Ildikó

Összetevők

8 db-hoz

40 dkg
liszt
2,5 dl
Mizo laktózmentes tej (1,5%-os)
2,5 dkg
friss élesztő
1 teáskanál
1 csipet
cukor
2,5 dkg
Mizo laktózmentes teavaj

a szóráshoz:

ízlés szerint
liszt

a kenéshez:

ízlés szerint
Mizo laktózmentes tej (1,5%-os)

Elkészítés:

 

A szoba-hőmérsékletű tejbe keverjük a cukrot, az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
8 egyenlő darabra vágjuk, és lisztezett felületen mindet háromszög alakúra nyújtjuk. (Az egyik végénél kb. 15 cm, a másik végén kb. 5 cm széles legyen a tészta.)
A szélesebbik felétől feltekerjük, mindig kicsit megnyújtva, hogy jó szoros legyen, majd sütőpapírral bélelt tepsire, egymás-tól kb. 5 cm-re tesszük a kifliket. A sütőt 200 fokra melegítjük, közben a péksüteményeket letakarva kelesztjük. Mindet megkenjük tejjel, 2-3 jégkockát dobunk a sütő aljába, majd a kifliket kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.