TUDTAD,
HOGY A LEGÚJABB MIZO TÚRÓ RUDI VALÓDI CSOKOLÁDÉVAL KÉSZÜL?

 
 

A magyarországi kiskereskedelmi forgalomban kapható klasszikus márkázott túró rudik 95.4%-a kizárólag bevonómassza borítással készül.

FORRÁS Nielsen 2022.06 havi volumenadatai alapján. | www.mizo.hu

 

 

OKÉ,
DE MI A KÜLÖNBSÉG A BEVONÓMASSZA ÉS A CSOKOLÁDÉ KÖZÖTT?

 

 

 

 

A legfontosabb különbség, hogy míg a csokoládé valódi kakaóvajat tartalmaz, addig a bevonómassza növényi zsírból készül. Ennek megfelelően a csokoládébevonat több kakaót tartalmaz (Mizó tejcsokoládé 35,5%, Mizo étcsokoládé 53%).

HOGYAN SZÁMOLTUNK?

 

 

 

Lent megnézheted, hogy a Magyarországon kapható Túró Rudik mivel vannak bevonva.

 

Kereskedelmi forgalomban lévő termékek

Volumen adatok (t) 2022. június

 
Kakaós ételbevonó  
$MIZO/S-M NORBI RUDI UPDATE NAT.TEJ1D/30 -
LOTTI/SOLE-MIZO TURODESSZ.EPRES KB. 23G 0,0
LOTTI/SOLE-MIZO TURODESSZ.NAT.KAK.B.30G 0,1
LOTTI/SOLE-MIZO TURODESSZ.NAT.KAK.B.51G 0,1
LOTTI/SOLE-MIZO TURODESSZ.NAT.KAK.ETB23G 0,0
LOTTI/SOLE-MOZO TURODESSZ.SBAR.KB. 23G 0,0
MIZO/S-M MEGA TURO RUDI NAT.KAKB.1DB/51G 1,8
MIZO/S-M TURO RUDI MADARTEJ KAK.B.30G 0,0
MIZO/S-M UPDATE NORBI R.NAT.KAK.B1DB/51G 1,7
POTTYOS/FR-C. RUDI FITT NAT.KAK.ETB. 38G -
POTTYOS/FR-C. RUDI FITT NATUR KAK. 5*38G -
# POTTYOS/FR-C.RUDI NAT.ETB.10D/30G+UZS. -
# POTTYOS/FR-C.RUDI NAT.ETB2*6/360G+ARCM -
$MILLI/FR-C.RUDI AFONYA ETB. 1DB/30GR -
CSERPES ISTVAN TURO RUDI NATUR ETB. 30G 9,6
FARMER/S-M.TURO DESSZ.EPR.TT.K.ETB1DB/23 0,0
FARMER/S-M.TURO DESSZ.NATUR K.ETB1DB/23G 0,2
FARMER/S-M.TURO DESSZ.SBA.TT.K.ETB1DB/23 0,0
FELEGYHAZI TEJ TURORUD NAT.KAK.ETB.5*51G -
KOCKAS/IBRANYTEJ KFT.NAGY TUR.NA.ETB5*50 1,9
KOCKAS/IBRANYTEJ KFT.NAGY TUROR.NA.ETB50 0,0
KOCKAS/IBRANYTEJ KFT.TURORUD NAT.ET6*30G 2,8
KOCKAS/IBRANYTEJ KFT.TURORUD NAT.ETB.30G 0,0
LOTTI/TOLNATEJ TURO RUDI KAJSZIS ETB.23G 0,0
LOTTI/TOLNATEJ TURO RUDI NATUR ETB. 23G 0,1
LOTTI/TOLNATEJ TURO RUDI SZAMOCAS ETB23G 0,1
MAGIC MILK/NASZ.LAKTOZM.TURO DESSZ.ET30G 0,3
MILLI/FR-C.KAKAOS RUDI ETB. 1DB/23G 0,1
MILLI/FR-C.RUDI NATUR ETB. 1DB/30GR -
MIZO/S-M BOCI TUROD.NATUR ETB. 30G 0,0
MIZO/S-M LAKTOZMENTES RUDI NAT.ET1DB/30G 0,6
MIZO/S-M MEGA TURO RUDI NATUR 1DB/51G 0,0
MIZO/S-M ROPPANOS MALNA ETBEV. 1DB/30G 0,4
MIZO/S-M TOP KAKAOS TURODESSZ.ETB. 30G 0,2
MIZO/S-M TURO RUDI NATUR 1DB/30G 2,2
MIZO/S-M TURO RUDI NATUR 5DB/150G  2,6
MIZO/S-M UPDATE NORBI RUDI NAT.ET1DB/30G  1,6
MIZO/S-M UPDATE NORBI RUDI NAT.ET5DB/150  0,9
OKE!/FR-C.KAKAOS RUDI ETB. 1DB/23G 4,0
OKE!/FRIESLAND RUDI AFONYAS ETB. 1DB/23G 5,2
OKE!/FRIESLAND RUDI EPRES ETB. 1DB/23G 7,2
OKE!/FRIESLAND RUDI NAT.ETB. 5DB/115G 2,1
OKE!/FRIESLAND RUDI NAT.ETB. 6+2DB/184G -
OKE!/FRIESLAND RUDI NAT.ETB.1DB/23G 13,8
OKE!/FRIESLAND RUDI NAT.XXL ETB. 1DB/48G 6,6
POTTYOS/FR-C. RUDI CIT-BODZAS ETB6DB/180 0,9
POTTYOS/FR-C. RUDI EPER ETB. 1DB/30G 4,1
POTTYOS/FR-C. RUDI EPER ETB.6DB/180G 6,6
POTTYOS/FR-C. RUDI F.RIBIZLI ETB.1DB/30G -
POTTYOS/FR-C. RUDI MEGGYES-MAK ETB.6*30G -
POTTYOS/FR-C. RUDI MEZESKALACS ET1DB/30G 0,0
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB. 1DB/30G 19,1
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB. 2*6DB/360G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB. 6DB/180G 35,0
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB. 7+3*30G/300G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB.10+2DB/360G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB.10DB/300G 20,1
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB.POHAR 6*23G 0,0
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB.ZOKNI.12*30G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.ETB6+2DB/240G 5,0
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.LAKT.M.ETB1DB/30G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NATUR.ETB.HCN.35G 23,0
POTTYOS/FR-C. RUDI NATUR.ETB.HCN.5*35G 30,6
POTTYOS/FR-C. RUDI NATUR.ETB.HCN.8+2*35G 4,3
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS GESZTE.ET.5*51G 2,6
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS GESZTENY.ET.51G 6,7
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MAK.MARC.ET.51G 4,9
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MAK.MARC.ET5*51 5,3
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MEGGY-MAK.ET51G 0,0
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MOGY.KR.ETB.51G 11,3
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MOGY.KR.ETB5*51 9,3
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MOGYVAJ.ETB 51G -
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS N.ETB.4+1*51G 0,0
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS N.ETB.5*51G 56,1
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS N.ETB.6+2*51G -
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS N.ETB.LM.5*51G 9,6
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS N.ETB.LM.51G 7,5
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS NAT.ETB.51G 51,0
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS S.KAR.ETB.5*51G 3,6
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS SOS.KAR.ETB.51G 5,7
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS SZA.MARC.ETB51G -
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS SZILVAL.ETB.51G 0,1
POTTYOS/FR-C. RUDI S.BAR.ETB.1DB/30G 1,9
POTTYOS/FR-C. RUDI S.BAR.ETB5DB/150G -
POTTYOS/FR-C. RUDI S.BAR.ETB6DB/180G 2,6
PUSZTA/NASZALYTEJ DE.NATUR KAK.ET1DB/23G 0,0
ROLLY/IWINEX BANANOS TEJAL.DESSZ.ETB5*30 0,0
ROLLY/IWINEX KAJSZ.TEJAL.DESSZ.ETB.5*30G 0,0
ROLLY/IWINEX LIME TEJAL.DESSZ.TT.ETB5*30 0,0
ROLLY/IWINEX MEGGYES DESSZ.TT.ETB1DB/30G -
ROLLY/IWINEX MEGGYES DESSZ.TT.ETB5DB/150 0,0
ROLLY/IWINEX NATUR TEJAL.DESSZ.ET5*30G 0,0
ROLLY/IWINEX SZAMOCA TEJAL.DESSZ.ET5*30G 0,0
TOPPI/IWINEX KAJSZIS DESSZ.TT.ETBEV. 23G 0,1
TOPPI/IWINEX KAJSZIS DESSZ.TT.ETBEV5*23G 0,5
TOPPI/IWINEX MAX.KOKUSZ.DESSZ.ETBEV.51G 0,9
TOPPI/IWINEX MAX.NATUR.DESSZ.ETBEV.51G 0,6
TOPPI/IWINEX MEGGYES DESSZ.TT.ETBEV.23G 0,0
TOPPI/IWINEX NATUR DESSZ.ETBEV. 23G 0,1
TOPPI/IWINEX NATUR DESSZ.ETBEV. 5*23G 0,8
TOPPI/IWINEX SZAMOCAS DESSZ.TT.ETB.5*23G 0,8
TOPPI/IWINEX SZAMOCAS DESSZ.TT.ETBEV.23G 0,1
Valódi csokoládés bevonó  
MIZO/S-M MEGA TURO RUDI NAT.TEJB.5*51G 0,8
MIZO/S-M MEGA TURO RUDI NAT.TEJB.51G 1,2
MIZO/S-M SUPER RUDI DUO TEJCS.BEV.5*30G 12,9
MIZO/S-M SUPER RUDI DUO TEJCS.BEV2DB/30G 4,6
MIZO/S-M TURO RUDI NAT.TEJB.30G 0,7
MIZO/S-M TURO RUDI NAT.TEJB.5*30G 2,3
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.KAKAO.CSOK.40G 0,5
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.KOKUSZ.4*40G -
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.KOKUSZ.40G 0,1
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.MAK.4*40G -
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.MAK.40G 0,1
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.VANILIA.4*40G -
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.VANILIA.40G 0,4
Kakaós tejbevonó
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.TEJ6+2DB/240G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.TEJB. 1DB/30G 5,2
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.TEJB.+20%6DB/216G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.TEJB.10DB/300G 8,3
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.TEJB.5DB/150G -
POTTYOS/FR-C. RUDI NAT.TEJB.6DB/180G 7,0
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS KOK.TEJB.5*51G 5,0
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS KOKUSZ.TEJB.51G 7,8
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS N.TEJ.5*51G 10,4
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS N.TEJB. 51G 23,2
Mogyorós-kakaós bevonó
MIZO/S-M MEGA TURO RUDI MOGYOROS 51G 1,7
MIZO/S-M TURO RUDI MOGYOROS 5DB/150G 2,1
MIZO/S-M TURO RUDI MOGYOROS K.TEJB1DB/30 1,5
Fehér bevonó
MIZO/S-M MEGA TURO RUDI MADART.FEH.B.51G 2,3
MIZO/S-M ROPPANOS MALNA FEH.BEV. 1DB/30G 0,2
MIZO/S-M TOP MADARTEJ IZU TUROD.TT.F.30G 2,6
MIZO/S-M TOP MADARTEJ IZU TUROD.TT.F5*30 2,7
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MAD.FEH.B.5*51G 8,4
POTTYOS/FR-C. RUDI ORIAS MAD.FEH.B.51G 13,1
Joghurtos bevonó
POTTYOS/FR-C. RUDI FITT MAL-MUZ.JOG.B38G 0,0
POTTYOS/FR-C. RUDI FITT NATUR JOG.B. 38G -
Karamellás bevonat
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.TOFFEE BEV.4*40G -
MAGIJA/ZEM.PIENAS TUROD.TOFFEE BEV.40G 0,6
Nem márkázott termékek/Kereskedelmi márkás termékek
FR/W GLT FR CLM BNN CC CTNG TR  PL ITEMS 3,8
LCT FR/W GLT FR CLM NTR CC CTNG PL ITEMS 1,0
CLM APRCT DRK / PLN CHCLT CTNG  PL ITEMS 19,5
CLM HZLNT DRK / PLN CHCLT CTNG  PL ITEMS 4,7
CLM NTR DRK / PLN CHCLT CTNG TR PL ITEMS 132,7
CLM SR-CHRR DRK / PLN CHCLT CTN PL ITEMS 0,1
CLM STRWBRR DRK / PLN CHCLT CTN PL ITEMS 0,7
FR CLM BNN DRK / PLN CHCLT CTNG PL ITEMS 2,3
FR CLM NTR DRK / PLN CHCLT CTNG PL ITEMS 45,2
PLM&CNNMN DRK / PLN CHCLT CTNG  PL ITEMS 1,7
STRWBRR DRK / PLN CHCLT CTNG TR PL ITEMS 27,7
COCOA & HAZELNUT & MILK COATING 4,3
CRML-CRM CC & HZLNT & MLK CTN T PL ITEMS 4,3

 

Beszámítás szabályai

 

A beszámítás szabályainál a legnagyobb arányban használt bevonat típust vettük figyelembe.

TOTAL MÁRKÁZOTT TR PIAC VOLUMENBE BESZÁMÍTÁSRA KERÜLT:

  1. KAKAÓS ÉTBEVONÓ
  2. VALÓDI CSOKOLÁDÉS BEVONÓ
  3. KAKAÓS TEJBEVONÓ
  4. MOGYORÓS-KAKAÓS BEVONÓ
  5. FEHÉR BEVONÓ
  6. JOGHURTOS BEVONÓ
  7. KARAMELLÁS BEVONAT

TOTAL MÁRKÁZOTT TR PIAC VOLUMENBE NEM KERÜLT BESZÁMÍTÁSRA:

  1. NEM MÁRKÁZOTT TERMÉKEK/ KERESKEDELMI MÁRKÁS TERMÉKEK

BEVONÓS MÁRKÁZOTT TR PIAC VOLUMENBE BESZÁMÍTÁSRA KERÜLT:

  1. KAKAÓS ÉTBEVONÓ
  2. KAKAÓS TEJBEVONÓ
  3. MOGYORÓS-KAKAÓS BEVONÓ
  4. FEHÉR BEVONÓ

BEVONÓS MÁRKÁZOTT TR PIAC VOLUMENBE NEM KERÜLT BESZÁMÍTÁSRA: 

  1. VALÓDI CSOKOLÁDÉS BEVONÓ
  2. JOGHURTOS BEVONÓ
  3. KARAMELLÁS BEVONAT
  4. NEM MÁRKÁZOTT TERMÉKEK/ KERESKEDELMI MÁRKÁS TERMÉKEK

 

Mit mond az élelmiszerkönyv?

 

Étcsokoládé

a) Olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, kielégíti a b) pontban
foglaltakat, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a
kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.


b) Abban az esetben, ha a megnevezést kiegészítik az alábbi szavakkal:

  • "csokoládédara" ('vermicelli') vagy „csokoládépehely” (’flakes’): a granulált vagy a
    pelyhekből álló terméknek legalább 32% összes kakaó szárazanyagot kell
    tartalmaznia, ebből legalább 12% kakaóvaj és legalább 14% zsírmentes kakaó
    szárazanyag;
  • „mártócsokoládé” (’couverture’): a terméknek legalább 35% összes kakaó
    szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 31% kakaóvaj és legalább 2,5%
    zsírmentes kakaó szárazanyag;
  • „Gianduja” (vagy a „gianduja” szó valamilyen származéka) csokoládé: a termék
    egyrészt olyan csokoládéból készüljön, amely legalább 32% összes kakaó
    szárazanyagot tartalmaz, és ebből a zsírmentes kakaó szárazanyag-tartalom
    legalább 8%, másrészt a finoman aprított törökmogyoróból olyan mennyiséget
    tartalmazzon, hogy 100 g termékben legalább 20 g és legfeljebb 40 g
    törökmogyoró legyen.


Felhasználhatók még:
═ sűrített tej és/vagy tej szárazanyag olyan arányban, hogy a késztermék
legfeljebb 5% tej szárazanyagot tartalmazhat;
═ mandulaféleségek, törökmogyoró és más diófajták, egészben vagy törve, olyan
mennyiségben, hogy az aprított törökmogyoróval együtt ezek a termék teljes
tömegének a 60%-át nem haladhatják meg.

Tejcsokoládé

a) Olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll,
és amelyek a b) pontban foglaltakkal összhangban tartalmaznak:

  • legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
  • legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált
    tejszín, vaj vagy tejzsír,
  • legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
  • legalább 3,5% tejzsírt,
  • legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).

b) Abban az esetben, ha a megnevezést kiegészítik az alábbi szavakkal:

  • „tejcsokoládédara" ('vermicelli') vagy „tejcsokoládépehely” (’flakes’): a granulált
    vagy a pelyhekből álló terméknek legalább 20% összes kakaó szárazanyagot, és
    legalább 12% tej szárazanyagot kell tartalmaznia, amely lehet részben vagy teljesen
    dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy
    teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, és tartalmaznia kell továbbá legalább
    12% összes zsírt (kakaóvaj és tejzsír),
  • „mártótejcsokoládé” (’couverture’): a terméknek legalább 31% összes zsírt
    (kakaóvaj és tejzsír) kell” tartalmaznia,
  • „Gianduja” (vagy a ’gianduja’ szó származékai) mogyorós tejcsokoládé: a termék
    egyrészt olyan tejcsokoládéból készüljön, amely legalább 10% tej szárazanyagot
    tartalmaz, amely lehet részben vagy egészben dehidratált teljes tej, félig vagy
    teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy
    tejzsír, másrészt a finoman aprított törökmogyoróból olyan mennyiséget
    tartalmazzon, hogy 100 g termékben legalább 15 g és legfeljebb 40 g
    törökmogyoró legyen. Mandulaféleségek, törökmogyoró és más dióféleségek
    ugyancsak felhasználhatók, egészben vagy törve, olyan mennyiségben, hogy az
    aprított törökmogyoróval együtt ezek mennyisége a termék tömegének 60%-át nem
    haladhatja meg.


c) Ha a megnevezésben a „tej” szót helyettesíti:

  • a „tejszín”: a termék tejzsírtartalma legalább 5,5% legyen,
  • a „sovány tej” („fölözött tej”): a termék tejzsírtartalma legfeljebb 1% lehet.
Kakaós masszák, kakaós tejmasszák, fehér és színes bevonómasszák 
Kakaóporból és/vagy kakaómasszából, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből
finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas, szobahőmérsékleten
szilárd, a készítéséhez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony,
homogén anyag. A fehér és színes bevonómasszák kakaóanyagot nem tartalmaznak. A masszák összes
zsírtartalma legalább 25% (m/m) szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva. A kakaótartalmú masszák
kakaó szárazanyag-tartalma legalább 5% (m/m) a szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva.