Desszertek

Croissant recept

Készítette:
Török Ildikó

Összetevők

16 db-hoz

60 dkg
liszt
20 dkg
Mizo laktózmentes vaj
1 egész
tojás
2 dkg
friss élesztő
6 g
sütőpor
5 dkg
cukor
1 teáskanál
1 evőkanál
citromlé
1,5 dl
Mizo laktózmentes tej
1,5 dl
víz

a kenéshez

1 egész
tojás

Elkészítés:

 

A vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, tégla alakúra formázzuk, 1 órára hűtőbe tesszük. A maradék lisztbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a sütőport, a sót, a cukrot, a tojást és a citromlevet. A víz és a tej keverékét hozzáadva könnyen gyúrható tésztává dagasztjuk.
Deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, a közepére tesszük a vajat. Ráhajtjuk 4 oldalról a tésztát, így kis csomagot kapunk. Folpackba tekerve hűtőben pihentetjük 1/2 órát.
Ezután a tésztát 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Az alsó harmadát felhajtjuk középre, aztán a felső harmad, majd a jobb és a bal széle következik. Ezt a műveletet 20 percenként kétszer megismételjük. A harmadik hajtogatás után 40 percet pihentetjük a hűtőben. Ezután kettévágjuk, így könnyebb vele dolgozni. Az egyik tésztacipót kb. 25 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, 8 db hosszúkás háromszögre vágjuk. A szélesebbik végétől indulva mindet feltekerjük, közben húzzuk, nyújtjuk a lapokat, hogy minél több rétegük legyen. A tészta másik felével ugyanígy járunk el. 
A croissant-okat sütőlapra rakjuk, enyhén felvert tojással lekenjük, 40 percet ismét pihentetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig vagy addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Tipp: a péksütemény tölthető, de önmagában is nagyon finom.