Főételek

Túrós hústorta

Készítette

 

Hozzávalók

 

a tésztához:

28 dkg
liszt
22 dkg
hideg Mizo vaj
2 dl
Mizo tejföl
ízlés szerint

a nyújtáshoz:

szükség szerint
liszt

a töltelékhez:

50 dkg
darált hús
25 dkg
Mizo túró
1 fej
vöröshagyma
ízlés szerint
kevés olaj
ízlés szerint
ízlés szerint
őrölt bors
ízlés szerint
őrölt kömény
ízlés szerint
pirospaprika
1 dl
víz

a sütőformához:

szükség szerint
Mizo vaj
szükség szerint
liszt

a kenéshez:

ízlés szerint
tojássárgája

Elkészítés

 

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. 1 kisebb és 1 nagyobb cipót formázunk, és folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük mindkettőt. Kicsit ragacsosnak tűnhet a tészta, de másnapra tökéletes lesz.
A felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk. Belekeverjük a fűszereket, felöntjük a vízzel és fedő alatt addig pároljuk, amíg el nem fő a leve. Kicsit visszahűtjük, belekeverjük a túrót, félretesszük.
A nagyobb tésztacipót lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a vajazott, lisztezett torta- vagy piteformát. Beletesszük a túrós-húsos tölteléket, és befedjük a kisebb tésztacipóból kinyújtott lappal. Megkenjük a kissé elhabart tojássárgájával, villával megszurkáljuk, és 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Langyosan vagy hidegen, szeletelve tálaljuk.