Appetizers
Avokádós töltött tojás tahinis öntettel a könnyű ételek kedvelőinek
Ingredients
10 db
főtt tojás
2 db
avokádó
5 dkg
Mizo laktózmentes vaj (puha)
néhány csepp
citromlé
csipet
só, bors
30 dkg
Mizo laktózmentes natúr joghurt
2 ek.
tahini (szezámpaszta)
1 ek
olívaolaj
1 kk
őrölt római kömény
fél
citrom leve és héja
1 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
1 kk
só
ízlés szerint
vegyes saláta
Instructions:
Húsvétkor is újragondolhatsz néhány klasszikus ételt, egészségesebb vagy akár húsmentes változatban. Az öntetnek kell 1-2 óra, hogy jól összeérjenek benne az ízek, nagyon jól illik a tojáshoz és a hozzá tálalt salátához.
A tahinivel, vagyis szezámpasztával nagyobb áruházak polcain találkozhatunk, de házilag is elkészthetjük. Ehhez a hántolatlan szezámmagot egy száraz serpenyőben pirítsuk aranysárgára, majd hagyjuk kicsit hűlni, végül késes aprítóban dolgozzuk krémesre. Többször álljunk meg közben, nehogy leégjen a gép motorja, a pasztát pedig igazítsuk a tál közepébe, hogy hamarabb végezzünk.
Az öntethez keverjük össze a joghurtot a tahinivel, egy löttyintésnyi olívaolajjal, a római köménnyel, a citrom finomra reszelt héjával, egy facsarásnyi citromlével, a préselt fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel. Végül ízesítsük sóval. Tegyük félre tálalásig.
A tojásokat főzzük forrástól számított 8 percig, ezután tegyük hideg vízbe, majd pucoljuk meg. Vágjuk félbe mindet, a sárgájákat tegyük egy tálba. Az avokádó húsát kanalazzuk a sárgájákhoz, mehet hozzá még néhány csepp citromlé, a puha vaj. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Villával alaposan törjük össze, majd egy habzsákból nyomjuk a krémet a fehérjékbe. Ha nincs habzsákod, ne aggódj, használj nyugodtan kiskanalat!
Már csak tálalnunk kell: a salátát egy tálra szórjuk, lazán rákanalazzuk az öntetet, és elrendezzük rajta a töltött tojásokat is. Nagyon jól áll neki, ha megszórjuk még egy kevés friss zöld fűszerrel. Ahhoz, hogy a csodás öntetből egy csepp se menjen kárba, tálalj hozzá pászkát vagy más mártogatni valót.