Main courses

TÖLTÖTT KÁPOSZTA, AHOGY A MAMA CSINÁLTA/ SZOKTA/ MUTATTA

Made by:
Mizo

Ingredients


10 dkg
rizs
1 kg
darált sertéscomb
1 fej
vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
ízlés szerint
só és bors
ízlés szerint
pirospaprika

A káposztához:

1 fej
savanyú káposzta
ízlés szerint
füstölt bordaszél
szükség szerint
olaj
2 ek
liszt
ízlés szerint
pirospaprika
2 ek
Mizo tejföl + a tálaláshoz

Instructions:

 

A hagyományos töltöttkáposzta rengeteg család alap karácsonyi fogása. Sokaknál szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnep. Lépj a mama nyomdokaiba és készítsd el a saját verziódat, persze a jólismert hozzávalókkal, és persze tejföllel. De, hogy mennyi az elég tejföl? Azt csak te tudod!

Mossuk meg a rizst, majd adjuk hozzá a darált húst, az aprított vöröshagymát és fokhagymát, a sót, borsot és pirospaprikát, majd óvatos mozdulatokkal gyúrjuk össze. A káposztát ízlés szerint mossuk ki, majd a lefejtett levelekből göngyöljünk helyes kis batyukat a levelekbe. Ez kicsit trükkös lehet, vigyázzunk, hogy ne legyen túl szoros, de túl laza se.

A megmaradt káposztaleveleket halmozzuk feldarabolva a lábas aljára, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Ezzel megágyaztuk a megtöltött káposztáinknak! Majd öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Takarjuk le 2-3 nagyobb káposztalevéllel, és főzzük körülbelül 70-80 percig.

Ha megfőtt a töltött káposzta, készítsünk hozzá rántást. Ehhez kevés, felhevített olajon pirítsunk lisztet, majd a tűzről levéve tegyünk bele pirospaprikát és keverjünk bele két evőkanál tejfölt. A káposzta levéből adjunk hozzá annyit, hogy nagyjából egyforma meleg legyen. Ezt a hőkiegyenlítés miatt kell megtennünk. Szűrjük a káposztára, és forraljuk össze.

Tálaláskor kínáljuk friss kenyérrel és kevés, sok vagy jóóó sok tejföllel! Ahogy a legjobban szeretitek!