Reggeli

A húsvéti kötelező foszlós kalács

Made by:
Mizo

Ingredients


50 dkg
liszt
1 tk
2,5 dl
Mizo tej (langyos)
5 dkg
porcukor
2,5 dkg
friss élesztő
2 db
tojássárgája
1 db
citrom héja
1 csipet
vanília
5 dkg
Mizo vaj (puha)

A KENÉSHEZ

1 db
tojás
1 ek
Mizo tej

Instructions:

 

Ne izgulj, ha nem megy a hatosfonás, gyönyörű lesz a három szálból fonott kalács is. Sőt, ha beleteszed egy kenyérformába, nem is repednek meg sülés közben a fonatok.   

A tejet melegítsük langyosra a cukorral. A lisztet vegyítsük el a sóval, ezután morzsoljuk el benne alaposan az ujjbegyeink segítségével a friss élesztőt. Adjuk hozzá a cukros tejet, a tojássárgájákat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Kezdjük összedagasztani a tésztát, ha már összeállt, több részletben dolgozzuk bele a puha vajat is. Addig dagasszuk, amíg puha, ruganyos tésztát nem kapunk.  

A tésztagombócot tegyük egy lisztezett tálba, fedjük le, és meleg helyen kelesszük 45 percig.  

Ebből a mennyiségből 2 közepes méretű vagy 1 nagy kalácsot süthetünk.  

A megkelt tésztát tegyük ki a munkalapra, vágjuk 6 egyenlő részre, mindegyikből gömbölyítsünk tésztagombócot, és hagyjuk 5-10 percig pihenni.  

Egyesével sodorjunk a gombócokból hurkákat. Fonjuk meg a tésztarudakból a kalácsot vagy kalácsokat. Ha formában sütjük ki, akkor béleljük ki sütőpapírral, és tegyük bele kelni a kalácsokat. Ha nem formában sütjük ki, akkor tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután újabb 30-40 perc kelesztés következik.  

Sütés előtt a tetejüket kenjük meg a pici tejjel elhabart tojással. Végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük pirosra őket.  

A receptből természetesen elhagyhatod a vaníliát és a citromhéjat, de akkor adj hozzá több sót, hogy ízesebb legyen a tészta.